Kérje házhoz a futárunkat! Akár 8 000 Ft feletti rendelés esetén ingyenes háztól-házig szállítás. Kattintson ide!

Házi praktikák

 • Csokoládéfolt eltávolítása

  A csokoládéfoltot először óvatosan késsel kaparjuk meg, hogy a tetejéről a vastagabb réteg lejöjjön. A maradék foltot mártsuk bele benzinbe, és dörzsöljük ki az anyagból. Ezután mosószeres langyos vízben öblögessük át a ruhát.
  Ezen kívül alkalmazhatunk még sós vizet is, citromsavat és timsó oldatot is.
  Ha ezek után még mindig megmaradt a folt, akkor áztassuk be meleg glicerinbe, majd dörzsöljük át és öblítsük át meleg vízzel. A benzin, a glicerin és a timsó bármelyik patikában beszerezhető.

 • Vérfolt tisztítása

  Amennyiben a folt még friss, azt hideg vízben dörzsöljük ki, majd mosószerrel mossuk ki a ruhát a szokásos módon. Forró vizet ne használjunk, mert az a foltot beleégeti az anyagba!
  Ha a folt régebbi, beszáradt, akkor langyos sós vízbe áztassuk be a ruhát, majd dörzsöljük át a foltot, ezután a ruhát mossuk át a szokásos módon mosószerrel. Sós víz készítéséhez 1 liter langyos víz mellé 5 evőkanál sót keverjünk.
  Abban az esetben, ha sós vízzel sem sikerülne megszabadulni a folttól, keverjünk egy liter langyos vízhez három evőkanál szalmiákszeszt majd ebbe az oldatba áztassuk be a ruhát.

 • Rúzsfolt eltávolítása

  Áztassuk a foltot 35celsius fokra felmelegített glicerinbe, majd pár perc után meleg vízben mossuk ki. A bennmaradt foltot meleg alkohollal próbáljuk meg óvatosan kidörzsölni.
  Szintén hatékony megoldás lehet, ha a foltot terpentinbe vagy acetonba áztatjuk, majd ezután tiszta ruhával áttöröljük, végül mosószeres vízben kimossuk.
  Glicerint, alkoholt és terpentint, a háztartási boltokban, vagy patikákban tudunk beszerezni.

 • Rozsdafolt eltávolítása

  A folt eltávolításához oldjunk fel egy evőkanálnyi sót egy pohár citromlében, ebben áztassuk be a foltot, majd puha ruhával dörzsöljük át, végül mosószeres vízben mossuk ki a ruhát.
  Ha a folt már barna, akkor tömény oldatot készítsünk, citromlé helyett borkősavat használjunk, amellyel jól itassuk át a ruhát. Ezt követően a foltot meleg vasalóval vasaljuk át, majd öblítsük ki a ruhát meleg vízben.

 • Kávéfolt eltávolítása

  Ha a folt még friss, akkor kevés glicerines langyos vízzel dörzsöljük át, majd langyos vízzel öblítsük ki.
  Hatásos módszer lehet még, ha egy liter vízhez három evőkanál sót adunk, ebben áztatjuk a ruhát, majd langyos vízben kiöblítjük azt.
  A már beszáradt foltot áztassuk be tömény glicerinbe, hagyjuk benne kb. 10-15 percig, majd meleg vízzel többször öblítsük át. Glicerint a gyógyszertárakban, illetve drogériákban szerezhetünk be.

 • Teafolt eltávolítása

  A friss foltoknál a mosószeres vízben való dörzsölés is elegendő.
  A beszáradt foltot egy rész alkohol és két rész víz keverékével vagy citromlével dörzsöljük át, majd kis idő múlva jól öblítsük le langyos vízzel.
  A szőnyegből a foltot ecet és alkohol (1:1) keverékébe mártott puha ronggyal dörzsöljük ki, majd langyos vízzel öblítsük át a folt helyét.

 • Cseresznyefolt eltávolítása

  A friss foltoknál a meleg vízben való dörzsölés is elegendő. A beszáradt foltra szórjunk sót, majd öblítsük át hideg vízzel. Ezt követően áztassuk be mosószeres vízbe, és mossuk ki.

 • Aszfalt folt eltávolítása

  A foltot először vajjal vagy zsírral ajánlatos fellazítani, majd késsel a felső réteget lekaparni. A szövetek közül terpentinnel tudjuk kiszedni az aszfaltot. Terpentint a művészboltokban, a patikákban, illetve a drogériákban vásárolhatunk. A foltot az oldószerrel itassuk át jó alaposan, majd hogy elkerüljük az udvarképződést, szórjunk rá fehér krétaport. Ezt kb. 10-15 perc múlva keféljük le a ruháról. Ha elsőre nem sikerül a foltot eltávolítani, ismételjük meg újra. Ha mégis képződik udvarfolt, vagy oldószernyom a ruhán, azt egy benzines ruhával dörzsöljük át.

 • Alkoholfolt eltávolítása

  Az alkohol okozta foltot lehetőség szerint azonnal mossuk ki bő – hideg vízzel, mert hamar megbarnul. Amennyiben nincs lehetőségünk azonnal nekilátni a folteltávolításnak, úgy később glicerines hideg vízzel próbálkozzunk, majd ecetes vízzel öblítsük át. A glicerin a háztartási boltokban és a patikákban kapható.

 • Zsírfolt eltávolítása

  Tegyünk mosogatószert a zsírfoltra. Vigyázzunk, a színes mosogatószer megfoghatja a ruhát, ezért ha csak az áll rendelkezésre, akkor mindenképpen hígítsuk fel!
  Ez után öblítsük át a foltot ecettel, hogy kijöjjön belőle a mosogatószer.
  Végezetül pedig mossuk ki a ruhát a szokásos módon.

 • Tintafolt eltávolítása

  A foltot a lehető leggyorsabban dörzsöljük be meleg tejjel, vagy használjunk citromlevet.

 • Rágó folt eltávolítása

  Nedvesítsük be a rágófoltos ruhát, majd arra tegyünk egy száraz papír zsebkendőt és forró vasalót használva olvasszuk át rá a rágógumit. Mivel a ruha gőzt lök ki, ezért a rágó könnyen leválik a ruháról és a száraz papír zsebkendőbe ragad.

 • Fűfolt eltávolítása

  Világos színű ruhánál használhatunk aludttejet vagy citromlevet. Áztassuk be a foltot, majd 10-15perc múlva idő múlva dörzsöljük ki a ruhából

  A régebbi, beszáradt foltot meleg, tömény alkohollal vagy hidrogénperoxid és szalmiákszesz keverékével is kimoshatjuk. A Hidrogénperoxid és a szalmiákszesz drogériában, vagy fodrászkellék boltban, esetleg gyógyszertárakban is kapható.
  A kitisztított ruhákat minden esetben többször alaposan öblítsük ki hideg vízzel.

 • Gyertyaviaszfolt eltávolítása

  Első lépésként, egy tompa hegyű késsel kaparjuk le az eltávolítható viaszréteget a ruháról.
  A viaszos felületet helyezzük két barna csomagolópapír közé, és meleg vasalóval simítsuk végig. Vasaljuk át többször is az anyagot, egészen addig, amíg a viasz fel nem itatódik.

 • Vörösborfolt eltávolítása

  Vörösborfolt ellen legjobb megoldás a fehérbor! Ebbe áztassuk be a foltos ruhát 15 percre, majd langyos vízben alaposan öblítsük ki. Szintén hatékony megoldás, ha a foltot beszórjuk konyhasóval,- hogy felszívja a bort - ezt hagyjuk rajta állni akár órákig is. Végül mossuk ki a ruhadarabot.

 • Ingek és blúzok nyakának tisztítása

  Ingek és blúzok gallérjáról könnyedén eltűntethetjük a szennyeződéseket, ha bedörzsöljük őket egy kevés samponnal.

 • Ruhák fehérítése

  Ha a beszürkült ruhái anyagát nem szeretné kémiai fehérítőkkel roncsolni, a következő mosás során tegyen a mosódobba néhány vászonzsákba kötött tojáshéjat.

 • Alapozó krémfolt

  Folyékony mosószeres vízben mossuk, majd öblítsük ki az anyagot.
  A zsíros krémeket legjobban vegyszeres oldószerekkel távolíthatunk el.

 • Körömlakkfolt

  A körömlakkfoltot amyl-acetáttal vagy acetonnal távolítsuk el.
  Az olajtartalmú lakklemosók folttisztításra nem alkalmasak!
  Ezután háztartási benzinnel permetezzük be a foltot, majd alaposan mossuk ki.

 • Golyóstolltintafolt

  Denaturált szesszel többször dörzsöljük át a foltot, majd az anyagot jól öblítsük ki és szellőztessük át. Szarvasbőr anyagon esett folt esetén, a foltot finom dörzspapírral ledörzsölhetjük.

 • Céklafolt

  A lehető leggyorsabban tegyük az anyagot hideg vízbe és hagyjuk benne ázni egy éjszakára. Ezután tegyünk a foltra hígítatlan folyékony mosószert és jól dörzsöljük az anyagba.
  Öblítés után tegyünk bóraxot a nedves foltra és forró vízzel öblítsük le.